We are hiring!

FAQ: Veelgestelde vragen over de Catawiki Veiling

Wat is Catawiki?

Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Met meer dan 300 wekelijkse veilingen in 80 categorieën en 12 miljoen internationale bezoekers per maand is Catawiki dé site voor het kopen en verkopen van bijzondere en unieke objecten.

Wat is de Catawiki Veiling?

Onze veilingen starten op vrijdag en lopen af op een vaste avond in de week. Ze worden bezocht door een groot internationaal publiek. Gespecialiseerde experts begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een gevarieerd en hoogwaardig aanbod. Door het speciale betalingssysteem koop je bovendien op een zeer veilige manier.

Waarom worden kavels met een minuut verlengd?

Als je in de laatste minuut biedt, wordt het kavel met een minuut verlengd. Dit doen we om iedereen een gelijke kans te geven om een kavel te winnen. Zo willen we voorkomen dat iedereen pas in de laatste vijf seconden gaat bieden.

Wat zijn de veilingkosten?

De veilingkosten bedragen 9% inclusief BTW. U ontvangt een aparte factuur van Catawiki met de te betalen veilingkosten. Biedingen zijn exclusief de 9% veilingkosten en verzendkosten, die zullen worden toegevoegd tijdens het afrekenen. Andere kosten of heffingen zoals douane- of invoerrechten, inklarings- en verwerkingskosten kunnen ook van toepassing zijn tijdens de transport van uw kavel en zullen, indien van toepassing, later in rekening worden gebracht. Alle biedingen zijn bindend. Biedingen zijn exclusief de 9% veilingkosten en verzendkosten, die zullen worden toegevoegd tijdens het afrekenen. Andere kosten of heffingen zoals douane- of invoerrechten, inklarings- en verwerkingskosten kunnen ook van toepassing zijn tijdens de transport van uw kavel en zullen, indien van toepassing, later in rekening worden gebracht. Alle prijzen zijn inclusief BTW. Alle biedingen zijn bindend.

Zijn biedingen bindend?

Alle veilingverkopen zijn bindend. Je bent daarom wel verplicht een verkocht kavel tegen het hoogste bod te leveren. De uitzondering hierop zijn kavels met een reserve price, die niet verkocht worden als de reserve price niet behaald is.

Hoe kan ik betalen als ik een kavel win?

Betalen bij Catawiki is simpel en gebruikersvriendelijk. Je kunt online betalen, per creditcard of via een gewone bankoverschrijving. Online betalen kan in Nederland onder meer via iDeal, Bancontact en Mr. Cash. Voor België is er DirecteBanking. Als je niet online kunt betalen, biedt Catawiki je uiteraard de mogelijkheid om het geld over te maken via een normale bankoverschrijving. Je ontvangt hiertoe een mail met alle betalingsgegevens.

Bij wie koop ik het item van de veiling?

Je koopt een kavel bij de aangegeven verkoper. Deze staat vermeld in elke kavel op de kavellijst of in het kavel zelf onder de omschrijving. Ook op de bestel- en betaalpagina's wordt duidelijk aangegeven bij welke verkoper je de aanbieding koopt. Catawiki levert zelf niet meer dan het platform waarop de veiling draait. De bij het kavel vermelde verkoper is en blijft volledig verantwoordelijk voor de te leveren producten of diensten.

Wat is een reserve price?

Een reserve price is een verborgen minimum prijs; de minimum prijs waarvoor een aanbieder zijn kavel wil verkopen. Als de veiling eindigt en de reserve price is niet geboden, dan is het kavel niet verkocht. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Wat gebeurt er als ik een autobod plaats op een kavel dat voorzien is van een reserve price?

Indien uw autobod boven de reserve price ligt, dan zal namens u als eerste bod de reserve price worden uitgebracht. Uw autobod is dan nog steeds actief. Indien uw autobod exact de reserve price is, dan zal namens u direct de reserve prijs worden geboden. Daarmee is dan ook direct het maximum van uw autobod bereikt, en is uw autobod niet meer actief. Indien uw autobod lager is dan de reserve price, dan zal namens u direct het autobod worden geboden. Daarmee is dan ook direct het maximum van uw autobod bereikt, en is uw autobod niet meer actief.

Wat betekent "schatting expert"?

Bij sommige kostbare kavels wordt een door de expert gemaakte schatting van de opbrengst weergegeven. Deze schattingen zijn niet meer dan een ruwe indicatie en bieden geen garantie voor de werkelijke waarde.

Hoe werkt een veilingalert?

Met veilingalerts krijg je automatisch een mail op het moment dat een door jouw gezocht item op één van onze veilingen wordt aangeboden. Standaard zoekt een alert in de titel en ondertitel van de kavels. Als je ook in de kavelbeschrijving wilt zoeken, vink je de optie 'Zoek ook in de kavel beschrijving' aan. Je krijgt maximaal 1 mail per week indien er resultaten matchen met je veilingalert(s).

Hoe kan ik zelf aanbieden op de veiling?

Op de deze pagina wordt eenvoudig uitgelegd hoe je voor objecten voor de veiling kunt aanbieden.

Ik heb een kavel aangemaakt maar wanneer komt deze op de veiling?

De expert stelt de veilingen samen en beoordeelt in welke veiling je kavel het beste past. Zodra het is beoordeeld en voor een komende veiling wordt opgenomen, ontvang je hierover een automatisch bericht. Gezien het grote aanbod, kunnen wij helaas geen indicatie geven wanneer dit zal zijn. Je kunt ten allen tijde ook direct contact met de betreffende expert opnemen. Via de link naast diens pasfoto op de betreffende veilingpagina kun je hem een bericht sturen.

Waar zie ik de opbrengsten van eerdere veilingen?

Links onderaan op de veilingpagina vind je een blauw kader ‘Opbrengsten eerdere veilingen’. Hier kun je eerdere veilingen op datum terugvinden. Let op: deze functie is niet beschikbaar wanneer je gebruikmaakt van de compact view.

Kan ik mijn bod ook annuleren?

Alle veilingverkopen zijn bindend. Je bent daarom wel verplicht een verkocht kavel tegen het hoogste bod te leveren. De uitzondering hierop zijn kavels met een reserve price, die niet verkocht worden als de reserve price niet behaald is.

Kun je bieden vanuit het buitenland?

Ja, je kunt bieden vanuit alle landen. Het item wordt dan wel bezorgd bij het opgegeven adres.

Kun je betalen vanuit het buitenland?

Ja, je kunt betalen vanuit alle landen. Dit is mogelijk via creditcard of via andere online betalingsmogelijkheden.

Ik wil het kavel ophalen, kan dat? Zo ja, moet ik dan nog verzendkosten betalen?

Bij sommige kavels wordt er aangegeven of de items ook afgehaald kunnen worden. Bij de te ontvangen betaalmail dien je dan aan te vinken dat je het kavel gaat afhalen. Hierdoor vervallen de verzendkosten.

Kan het naar het buitenland verstuurd worden?

Ja, de items kunnen verstuurd worden naar het buitenland. Dit heeft echter wel gevolgen voor de verzendkosten.

Hoeveel kost het om de kavels naar het buitenland te sturen?

De verkopers van de kavels bepalen zelf de hoogte van de verzendkosten. Binnen elke kavel staan de verzendkosten vermeld onder de omschrijving van het item.

Hoe wordt bepaald of een item aantrekkelijk genoeg is voor de veiling?

De expert bepaalt of het aantrekkelijk genoeg is voor de veiling. Er wordt voornamelijk gekeken naar de aantrekkelijkheid, zeldzaamheid, mogelijke opbrengst en de vraag naar het item.

Wanneer ik een item heb aangemaakt voor de veiling, is er dan ook een ‘houdbaarheidsdatum’ binnen welke periode mijn kavel geplaatst wordt?

De expert bepaalt uiteindelijk welke items er geplaatst worden. Hier zit echter geen maximum periode aan vast. Zo komt het ook voor dat de expert er voor kiest je items niet te plaatsen.

Hoe wordt een item verstuurd - verpakking?

De verkoper is verantwoordelijk voor het versturen van het item. Dit wordt meestal geregeld via een pakketdienst waarbij het verzorgd en stevig wordt verzonden.

Hoe/wanneer krijg ik te horen of ik gewonnen heb?

Na afloop van het kavel krijg je een mail waarin staat dat je het kavel gewonnen hebt. In die mail staan de stappen die je moet volgen om het item daadwerkelijk binnen te krijgen.

Waarom staat er een minimum volgende bod? Hoe werkt dat?

Om ervoor te zorgen dat iedereen een serieuze overbieding krijgt, heeft Catawiki de minimum biedstappen ingevoerd. Zo willen we voorkomen dat je een kavel verliest met € 1 verschil. Er mag wel een hoger bedrag als biedstap worden genomen.

Hieronder volgt het schema dat hiervoor is opgesteld:

Biedprijs vanaf € Biedprijs tot € Biedstap €
€ 1 € 10 € 1
€ 10 € 100 € 5
€ 100 € 200 € 10
€ 200 € 500 € 20
€ 500 € 1.000 € 50
€ 1.000 € 2.000 € 100
€ 2.000 € 5.000 € 200
€ 5.000 € 10.000 € 500
€ 10.000 € 20.000 € 1.000
€ 20.000 € 50.000 € 2.000
€ 50.000 € 100.000 € 5.000
€ 100.000 € 200.000 € 10.000
€ 200.000 € 500.000 € 20.000
€ 500.000 > € 500.000 € 50.000
We zijn altijd bezig om de gebruikservaring van onze website te verbeteren. Houd er daarom rekening mee dat, ookal worden de biedstappen in de bovenstaande tabel genoemd, het mogelijk is dat hier op verschillende delen van onze website of app van wordt afgeweken. Dit wordt gedaan om nieuwe functies te testen of voor andere doeleinden.

Huidige wisselkoers

Catawiki is beschikbaar in GBP, USD en EUR. De prijzen in deze valuta's worden omgerekend aan de hand van de geldende wisselkoers bij de start van de veiling. Dit tarief geldt ook voor commissietarieven en verzendkosten.

Is er een minimum aantal foto's dat moet worden toegevoegd aan een veilingitem?

Om zekerheid voor de koper te bieden moet er minimaal 1 eigen foto (het liefst meer) aan het kavel worden toegevoegd.

Wat voor soort informatie moet worden ingevuld / bijgeleverd bij een aangeboden kavel?

Bij het invullen hiervan, staan de instructies er naast als info. Het gaat altijd om relevante info van je eigen kavel en vooral een goede en eerlijke beschrijving van de kwaliteit van je kavel. Tevens een aantal mooie en scherpe foto’s van alle items in je kavel.

Notarieel toezicht

Om de betrouwbaarheid van biedingen te waarborgen wordt het verloop van onze veilingen gecontroleerd door een onafhankelijke notaris. De onafhankelijke notaris kan op ieder gewenst moment in het Catawiki veilingsysteem de complete biedgeschiedenis van alle bieders en alle veilingen bekijken. De toegang tot dit systeem is volledig voorbehouden aan de notaris, overige externe partijen kunnen deze bied informatie niet inzien. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Ik heb een andere dringende vraag over de Veiling

Als je dringende vraag niet bij de bovenstaande vragen staat, dan kun je een e-mail sturen naar info@catawiki.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.