Nr. 29196013

Verkocht
Knottekistje (Marriage Casket) - .835 zilver - J*W - Nederland - Tweede helft 20e eeuw
Eindbod
€ 230
238 weken geleden

Knottekistje (Marriage Casket) - .835 zilver - J*W - Nederland - Tweede helft 20e eeuw

Zeldzame zilveren knottenkist met rondom verschillende versieringen van mensen, dieren en planten. Het kistje heeft leeuwenpootjes. Over het hele voorwerp zijn afbeeldingen over de liefde gedreven. Het doosje verkeert in uitstekende staat. Op drie plekken komen keurtekens (het zwaardje met daarin 835, en het merk J*W) naar voren, namelijk op het doosje zelf, de deksel en het handvat. Ophalen is mogelijk in TILBURG, NEDERLAND, maar goed verpakt en aangetekende verzending is ook mogelijk. ************** Knottekisje of knottenkistje: Het knottekistje behoort bij een verlovingsritueel. In de zestiende eeuw was het in Noord-Nederland de gewoonte dat een jongen zijn meisje een geldstuk aanbood wanneer hij haar ten huwelijk vroeg. Op het moment dat zij deze trouwpenning aannam, kon ze zich als verloofd beschouwen. Indien men meerdere munten aanbood, dan werden die in een doek met een bijzondere knoop aangeboden: de zogenaamde knotte (of knottedoek). Deze knotte ('knot' heeft in het Fries dezelfde betekenis als in het Engels) was 'losjes' geknoopt. Wanneer het meisje de knoop aantrok, dan was haar antwoord positief en waren ze verloofd. Bij het toenemen van de welvaart werd de doek vervangen door een zilveren kistje, het zogenaamde knottekistje. Het kistje en de inhoud bleef eigendom van de vrouw en werd ook beschouwd als een appeltje voor de dorst. Tijdens het aanbieden werd het volgende gedicht uitgesproken door de jongen: Wotte ? sa wotte Sa heste de knotte Wost it net dwaen Den kinst my de knotte werjaen In het Nederlands: Wil je ? - Als je wilt Dan heb je de knotte doek Wil je niet Dan moet je mij de knotte teruggeven[ De meeste knottekistjes dateren uit de zeventiende of vroege achttiende eeuw en zijn gemaakt in Friesland of Noord-Holland.

Nr. 29196013

Verkocht
Knottekistje (Marriage Casket) - .835 zilver - J*W - Nederland - Tweede helft 20e eeuw

Knottekistje (Marriage Casket) - .835 zilver - J*W - Nederland - Tweede helft 20e eeuw

Zeldzame zilveren knottenkist met rondom verschillende versieringen van mensen, dieren en planten. Het kistje heeft leeuwenpootjes. Over het hele voorwerp zijn afbeeldingen over de liefde gedreven.

Het doosje verkeert in uitstekende staat.

Op drie plekken komen keurtekens (het zwaardje met daarin 835, en het merk J*W) naar voren, namelijk op het doosje zelf, de deksel en het handvat.

Ophalen is mogelijk in TILBURG, NEDERLAND, maar goed verpakt en aangetekende verzending is ook mogelijk.

**************
Knottekisje of knottenkistje:

Het knottekistje behoort bij een verlovingsritueel. In de zestiende eeuw was het in Noord-Nederland de gewoonte dat een jongen zijn meisje een geldstuk aanbood wanneer hij haar ten huwelijk vroeg. Op het moment dat zij deze trouwpenning aannam, kon ze zich als verloofd beschouwen.

Indien men meerdere munten aanbood, dan werden die in een doek met een bijzondere knoop aangeboden: de zogenaamde knotte (of knottedoek). Deze knotte ('knot' heeft in het Fries dezelfde betekenis als in het Engels) was 'losjes' geknoopt. Wanneer het meisje de knoop aantrok, dan was haar antwoord positief en waren ze verloofd. Bij het toenemen van de welvaart werd de doek vervangen door een zilveren kistje, het zogenaamde knottekistje. Het kistje en de inhoud bleef eigendom van de vrouw en werd ook beschouwd als een appeltje voor de dorst.

Tijdens het aanbieden werd het volgende gedicht uitgesproken door de jongen:

Wotte ? sa wotte
Sa heste de knotte
Wost it net dwaen
Den kinst my de knotte werjaen

In het Nederlands:
Wil je ? - Als je wilt
Dan heb je de knotte doek
Wil je niet
Dan moet je mij de knotte teruggeven[

De meeste knottekistjes dateren uit de zeventiende of vroege achttiende eeuw en zijn gemaakt in Friesland of Noord-Holland.

Stel een zoekopdracht in
Stel een zoekopdracht in om een melding te ontvangen wanneer er nieuwe resultaten zijn.

Dit object was te vinden in

                                        
                                                                                                    
                    
                                        
                                                                                                    
                    
                                        
                                                                                                    
                    

Zo koop je op Catawiki

Meer informatie over onze Kopersbescherming

      1. Ontdek iets bijzonders

      Verken duizenden bijzondere objecten die door experts zijn geselecteerd. Bekijk de foto's, de details en de geschatte waarde van elk bijzonder object. 

      2. Plaats het hoogste bod

      Vind iets waar je van houdt en plaats het hoogste bod. Je kunt de veiling volgen tot het einde of je kunt ons systeem voor je laten bieden. Het enige dat je hoeft te doen, is het maximale bedrag instellen dat je wilt betalen. 

      3. Veilig betalen

      Betaal voor je bijzondere object en we houden de betaling veilig totdat je nieuwe aanwinst veilig is bezorgd. We gebruiken een vertrouwd betalingssysteem om alle transacties af te handelen. 

Wil je iets vergelijkbaars verkopen?

Of je nu nieuw bent met online veilingen of professioneel verkoopt, wij kunnen je helpen meer te verdienen met je bijzondere objecten.

Verkoop je object